به گزارش مشرق به نقل از دانشگاه تهران، پردیس بینالمللی کاسپین دانشگاه تهران در رضوانشهر استان گیلان، عصر روز چهارشنبه ۱۶ شهریور ماه با حضور رئیس دانشگاه تهران افتتاح شد.
سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران در مراسم افتتاح رسمی پردیس بینالمللی کاسپین دانشگاه تهران در شمال کشور، گفت: در زمینه پوشش ارتباطات بینالمللی دانشگاه تهران با دانشگاههای کشورهای همسایه و دوست، یک نوع تقسیم کار بین پردیسهای بینالمللی دانشگاه تهران انجام شده است. پردیس بینالمللی ارس مسئول پوشش ارتباط دانشگاه تهران با دانشگاههای مطرح کشورهای ارمنستان، آذربایجان، ترکیه و عراق است. پردیسهای بینالمللی کیش و قشم ارتباط با حوزه خلیج فارس را مدیریت میکنند و هدفگذاری صورت گرفته برای پردیس بینالمللی کاسپین نیز این است که این پردیس بینالمللی پل ارتباطی دانشگاه تهران و دانشگاههای ایران با کشورهای آسیای میانه باشد.
سفر روسای ۱۴ دانشگاه برتر ایران به روسیه در مهر ماه ۱۴۰۱
رئیس دانشگاه تهران با اشاره به سفر رؤسای ۱۴ دانشگاه برتر ایران به روسیه در مهر ماه ۱۴۰۱، گفت: توجه ما به دانشگاههای شرق و ارتباط دانشگاه تهران با دانشگاههای روسیه و چین، اهمیت پردیس بینالمللی کاسپین را مضاعف میکند.
ایجاد رشتههای دانشگاه تهران در پردیسهای بینالمللی بدون نیاز به اخذ مجوز جدید
مقیمی در ادامه، به یک ویژگی شاخص پردیسهای بینالمللی دانشگاه تهران در زمینه آموزش اشاره کرد و بیان داشت: بدون نیاز به اخذ مجوز جدید، میتوانیم همه رشتههایی که در سرزمین اصلی دایر است را در پردیسهای بینالمللی دانشگاه تهران راهاندازی کرده و در آنها نسبت به پذیرش دانشجو اقدام کنیم. رشتههای مورد نیاز منطقهای که پردیس بینالمللی کاسپین در آن قرار دارد در حال شناسایی هستند تا نسبت به راهاندازی رشتههای تحصیلی مطابق با آمایش آموزش عالی در این پردیس اقدام شود.
در پردیسهای بینالمللی از مرحله صرفاً آموزشی عبور میکنیم
رئیس دانشگاه تهران در عین حال تصریح کرد: دانشگاه تهران در زمینه راهاندازی پردیسهای جدید بینالمللی، محورها و ماموریتهایی فراتر از تربیت فارغالتحصیلان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری را مورد توجه قرار داده است. هر چند یکی از مأموریتهای اصلی دانشگاه تربیت دانشجو است ولی وقتی صحبت از دانشگاه کارآفرین میکنیم، علاوه بر آموزش، نقشهای مهم دیگری نیز برای دانشگاه تعریف میشود.
وی افزود: اعتقاد داریم وقتی صحبت از دانشگاه کارآفرین میکنیم علاوه بر بحثهای کارآفرینی و توسعه کسبوکارهای دانشبنیان، باید تمام تلاشمان این باشد که از مرحله صرفاً آموزشی عبور کنیم. معتقدیم مزیت دانشگاه تهران فقط در عرصه آموزشی خلاصه نمیشود بلکه باید در حوزه کمک به ساماندهی کسبوکارهای دانشبنیان و واحدهای فناور پیشگام باشیم، به این جهت هدفگذاری استقرار بیش از ۲ هزار شرکت دانشبنیان و واحد فناور را در اماکن متعلق به دانشگاه تهران دنبال میکنیم.
استاد دانشکده مدیریت دانشگاه تهران ادامه داد: سمت و سوی فعالیت علمی دانشگاه کارآفرین باید به گونهای هدفمند تنظیم شود که در عرصه عمل و توسعه کسبوکارهای دانشبنیان و فعالیتهای اجتماعی، مردم طعم شیرین علم و فناوری را بچشند. دانشگاه تهران علیرغم موانعی که وجود دارد باید در زمینه اجتماعی کردن علم خطشکن باشد و کارهایی که به ظاهر نشدنی به نظر میرسد را شدنی کند.
رئیس دانشگاه تهران با یادآوری اینکه تنها مسیر دستیابی به توسعه پایدار، دانشگاهها هستند؛ خاطرنشان کرد: لازم است دانشگاهها در عرصه عمل، روابط خود را به گونهای تنظیم کنند که از ظرفیتهای علمی و عملی دانشگاه استفاده شود. لذا اگر بخواهیم در راستای سیاستهای اصلی نظام حرکت کنیم باید به دغدغههای مردم ورود کنیم و دغدغه اصلی مردم بحث اشتغال است. در پردیسهای دانشگاه تهران نیز لازم است مردم محلی را در فعالیتهای علمی دانشگاه درگیر کرده و آنها را به مشارکت دعوت کنیم.
راهاندازی مرکز توانمندسازی پارکهای علم و فناوری سراسر کشور در شمال ایران
وی از مصوبه هیأت امنای دانشگاه تهران در زمینه راهاندازی مرکز توانمندسازی پارکهای علم و فناوری سراسر کشور در شمال ایران خبر داد و گفت: قرار است این مرکز ذیل پردیس بینالمللی کاسپین ایجاد شود و وظیفه توانمندسازی کلیه پارکهای علم و فناوری کشور را ایفا کند. با توجه به اینکه این مرکز محلی برای رفتوآمدهای علمی پارکهای علم و فناوری سراسر کشور میشود، لازم است زیرساختهای لازم برای آن فراهم شود.
نقشه راه ایجاد شعبههای دانشگاه تهران؛ برای نقاط استراتژیک کشور برنامه داریم
رئیس دانشگاه تهران در بخش دیگر سخنانش با اشاره به تأسیس دو پردیس بینالمللی جدید دانشگاه تهران در جزیره قشم و استان گیلان، در تشریح نقشه راه ایجاد پردیسهای دانشگاهی، اظهار داشت: در موارد متعددی نمایندگان مجلس شورای اسلامی مکاتبه میکنند و درخواست راهاندازی شعبهای از دانشگاه تهران در منطقه خود دارند. متأسفانه ما نمیتوانیم به همه درخواستها پاسخ مثبت دهیم. اما اخیراً برای راهاندازی شعبه دانشگاه تهران در نقاط استراتژیک کشور برنامهریزی مفصل کردهایم که راهاندازی پردیس بینالمللی خلیج فارس در جزیره قشم و پردیس بینالمللی کاسپین در استان گیلان از نمونههای راهاندازی شعبههای جدید دانشگاه تهران است.
مقیمی در پایان با تاکید بر اینکه دانشگاه تهران بحث مسئولیتپذیری اجتماعی را فارغ از مباحث اقتصادی و درآمدزایی دنبال میکند، ابراز امیدواری کرد: با توسعه پردیس بینالمللی کاسپین شاهد رفتوآمد علمی اساتید و دانشجویان در این منطقه و بالندگی و توسعه استان گیلان باشیم. راهاندازی پردیس بینالمللی کاسپین در سایه همکاریهای تنگاتنگ مسئولان محلی و استانی، میتواند یک الگوی جدید از نظام روابط دانشگاه و دستگاههای اجرایی و گام مثبتی در راستای دغدغه رئیسجمهوری درباره حل مسائل دستگاههای اجرایی توسط دانشگاهها باشد.
ضرورت بازتعریف نقش دانشگاهها همراه با کاهش تقاضا برای آموزش عالی
سید مصطفی رضوی، رئیس پردیس بینالمللی کاسپین نیز با بیان اینکه نیل به «دانشگاه کارآفرین» کلیدواژه برنامههای توسعه دانشگاهی در دنیا است، گفت: کاهش تقاضا برای آموزش عالی در کشور و ضرورت پاسخگویی اجتماعی دانشگاهها به آحاد جامعه، باعث شده است که اگر دانشگاهها نسبت به متحول کردن برنامه فعالیتهای خود بیتوجه باشند، به تدریج به افول نقش در جامعه دچار شوند.
وی برنامه دانشگاه تهران در پردیس بینالمللی کاسپین را معطوف به تحول در نقش دانشگاه دانست و خاطرنشان کرد: دانشگاهها باید به بازتعریف نقش خود در مجموعه کشور بپردازند. با نگاه به دانشگاه کارآفرین، لازم است که دانشگاه به درک تازهای از مسئولیتهای اجتماعی و اقتصادی برسد و مسئولیتهای جدیدی برعهده گیرد.
دکتر رضوی ابراز امیدواری کرد: تأسیس پردیس بینالمللی کاسپین بتواند دانشگاهها را در ایفای نقش ملی خود بیش از پیش یاری کند. پردیس بینالمللی کاسپین باید به ایجاد ارزشافزوده در منطقه بپردازد.
تبدیل رضوانشهر به هاب دانشگاهی و نوآوری شمال ایران
حسن محمدیاری، نماینده مردم تالش و رضوانشهر در مجلس شورای اسلامی نیز ابراز امیدواری کرد که راهاندازی پردیس بینالمللی کاسپین در شمال کشور بتواند در بالندگی حوزههای تعلیم و تعلم، آموزش و فرهنگ و ادب در منطقه مؤثر باشد.
سید نادر صفوی میرمحله، فرماندار رضوانشهر نیز با بیان اینکه سیاستهای دولت مردمی معطوف به رویکرد علمی و گفتمان دانشگاهی است، ابراز امیدواری کرد: با سیاستهای دولت مردمی و با مشارکت دانشگاهیان در زمینه توسعه فرهنگی و اجتماعی و بهبود وضع اشتغال و توسعه شرکتهای دانشبنیان منطقه گامهای مثبتی برداشته شود.
رضا رسولی، شهردار رضوانشهر هم مهمترین رویکرد مدیریت شهری رضوانشهر را ایجاد اکوسیستم نوآوری و تبدیل رضوانشهر به هاب دانشگاهی و نوآوری شمال ایران دانست و یادآور شد: پشتوانه ما برای این برنامه، وجود پردیس بینالمللی کاسپین در این محدوده است.